Young Factor congres in Milaan

Afgelopen 14, 15 en 16 juni vond het Young Factor congres plaats in Milaan. Dit congres stond in het teken van de dialoog tussen jongeren, bankiers en onder andere beleidsmakers over economische ontwikkelingen, (financieel) onderwijs en duurzaamheid. Jongeren vanuit meerdere Europese landen kregen de kans om kritische vragen te stellen.

Meer dan 300 middelbare scholieren, voornamelijk Italianen en ook 60 leerlingen uit Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland en Nederland werden uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement. In de Nederlandse delegatie zaten zeven leerlingen van Het Amsterdams Lyceum: Matteo, Nomi, Quinten, Gaia, Mauro, Yve en Leah werden gekozen vanwege hun kennis van het Italiaans en hun goede resultaten in het vak economie. Jenni Garzon en Jeannette de Beus, respectievelijk docenten Italiaans en economie, vergezelden de studenten op deze educatieve reis.

De hoofdrolspelers van de economische en financiële wereld, waaronder de vice-president van de Europese Centrale Bank, zes presidenten van centrale banken, de CEO’s van de grote nationale en internationale banken en enkele van de meest gezaghebbende directeuren van zowel Italiaanse als buitenlandse kranten waren aanwezig om de vragen van de jongeren te beantwoorden. De basis van alle onderwerpen was economie, maar er kwamen veel onderwerpen aan de orde, waaronder de oorlog, klimaatverandering en duurzaamheid, de Europese Unie, ethiek, jongeren en hun toekomst, onderwijs en diversiteit op werkgebied.

Volgens de organisatoren van het evenement is het belangrijk om vanaf de middelbare school de groei van een economisch-financiële cultuur te bevorderen, omdat dit de tools biedt voor een meer zorgvuldige lezing van de werkelijkheid. Zo kunnen jongeren uiteindelijk bewuster en kritischer omgaan met de economische keuzes die hen te wachten staan.