Van de rector – november

De periode tot en met de herfstvakantie zit erop en we kunnen met een tevreden gevoel terugkijken. We konden meteen vanaf het begin van het schooljaar fysiek lesgeven, de leerlingen kwamen naar school en de klassen waren gelukkig weer vol. Na enige weken werd de situatie zelfs nog beter: leerling en docent hoefden niet langer onderling afstand te houden en de mondkapjes verdwenen. Naast de lessen was het ook weer mogelijk om aandacht voor andere aspecten van het schoolleven te hebben.

De eerste klassen zijn hopelijk meteen goed geland. Eerst hadden de leerlingen uit de eerste hun inauguratie, waarbij ik hen kon verwelkomen op Het Amsterdams Lyceum. Ditmaal niet met een handdruk, maar met een elleboog. Vervolgens mocht ik tot zeven keer toe op maandagochtend de bus uitzwaaien. De eersteklassers gingen samen met hun mentor en een vakdocent een week naar Wolkenland. Ik heb bij thuiskomst alleen maar positieve geluiden gehoord, kinderen en begeleiders waren enthousiast. Daarbij mag niet onvermeld blijven hoe blij we zijn met onze nieuwe beheerders. Zij zijn vol enthousiasme aan hun nieuwe uitdaging begonnen en iedereen die in Wolkenland is geweest voelde zich enorm welkom. Als bonus zijn er ook nog eens hun twee honden, Duuk en Happy, die de feestvreugde compleet maken.

Ook waren we weer in staat vlak voor de herfstvakantie buitenlandse reizen te organiseren. De leerlingen uit de zesde gingen naar Rome; dat was de uitgestelde reis van vorig jaar. Het waren acht fantastische dagen in de eeuwige stad waarvan iedereen heeft genoten.

Ook de talenreizen naar Granada en Florence zijn georganiseerd. Naar Florence gingen zowel de vierde als de vijfde klas Corso Italiano en de leerlingen uit de vijfde klas Trayecto Español reisden naar Malaga. Er staan op dit moment nog uitgestelde reizen open, nog niet alles is ingehaald, maar van uitstel komt wat ons betreft geen afstel.

Naast deze grote gebeurtenissen hebben mentoren met hun klassen kleinere sociale activiteiten ondernomen. Het ging de afgelopen periode niet alleen om lesgeven. Om een paar voorbeelden te noemen: de tweede klassen hebben Poldersport gedaan en andere klassen hebben gesupt vanaf de kade bij de Drietand of zijn op glow-in-the-dark-midgetgolf-excursie geweest. Al deze excursies waren een succes!

En dan heb ik de Sport Interlyceale bij het Kennemer nog niet genoemd. Ondanks het regenachtige weer deden onze leerlingen het fantastisch. Nooit eerder waren ze zo dicht bij een eerste plaats, met prachtige overwinningen bij dodgeball, voetbal jongens, meerkamp dames atletiek en estafette jongens. Ik zag een geweldige mentaliteit en voortreffelijk doorzettingsvermogen op deze toch wel erg natte dag.

Over een paar weken is het tijd voor heel iets anders: de eerste toetsweek. Op zich zal dat hier en daar wat spanning met zich meebrengen, maar ik denk dat het goed is dat de leerlingen kunnen laten zien wat ze tot nu toe geleerd hebben. We krijgen dan meer inzicht in waar onze leerlingen staan en of er achterstanden zijn. Ik ben vol vertrouwen dat de leerlingen de toetsweek goed zullen maken.

Op woensdag 3 november, de dag na het schoolfeest, zijn alle leerlingen vrij omdat wij op school een onderwijsconferentie over toetsing organiseren. Toetsing is een onderwerp dat erg leeft op school: leerlingen ervaren soms stress en zowel onze leerlingen als de ouders vinden soms dat er veel getoetst wordt. We hebben allemaal belang bij een systeem van toetsing dat recht doet aan de leerlingen en aan het onderwijs, vandaar dat we ons een dag lang zullen bezinnen op ons toetsbeleid. Dat is geen eenvoudige materie! De dag zal worden gestart door onderwijsdeskundige Pedro de Bruyckere; hij gaat in zijn lezing in op de huidige stand van kennis rond evalueren en motiveren en reikt voer voor discussie en debat aan om zo evidence-informed keuzes te kunnen maken.

Tot slot wil ik u erop wijzen, voor zover u daar nog niet van op de hoogte was, dat dit een lustrumjaar is. In de week na de kerstvakantie wordt hier nadrukkelijk aandacht aan besteed. Op woensdag, donderdag en vrijdag zullen we feestelijke activiteiten organiseren. Later in het jaar zal er in de aula van de school een lustrumrevue te zien zijn. Meer informatie hierover ontvangt u later.

Rest mij de hoop uit te spreken dat we de komende maanden op de vertrouwde manier met ons onderwijs door kunnen gaan. De cijfers geven op dit moment enige reden tot onrust, maar laten we positief blijven. Onze leerlingen doen het in ieder geval ontzettend goed en hebben zich steeds aan alle richtlijnen gehouden. We kunnen ook vaststellen dat op school vrijwel geen besmettingen hebben plaatsgevonden gedurende de afgelopen maanden. Ik heb er vertrouwen in dat we op de ingeslagen weg kunnen doorgaan met goed onderwijs en aandacht voor alles wat daar volgens ons bij hoort.

Tom van Veen