Search
Close this search box.

Relaties en Seksualiteit

Het Amsterdams Lyceum is een school die structureel werkt aan sociale veiligheid, relationele en seksuele vorming en seksuele integriteit van leerlingen. Als school kun je bijdragen aan een gezonde seksuele ontwikkeling met aandacht voor het aangaan van prettige, gelijkwaardige en respectvolle relaties. Relationele en seksuele vorming gaat ook over omgaan met elkaar; over wensen en grenzen en over seksuele diversiteit. Jongeren die goede seksuele voorlichting hebben gehad, overwegen hun keuzes beter. Dit zorgt ervoor dat leerlingen zich goed kunnen ontwikkelen en draagt bij aan de preventie van seksueel grensoverschrijdend en risicogedrag.

Scholen hebben de taak aandacht te besteden aan burgerschap en te zorgen voor een sociaal veilig klimaat in en om de school. Daarbinnen valt seksualiteit en seksuele diversiteit. Deze thema’s zijn opgenomen in de kerndoelen van het voortgezet onderwijs. Aan de hand van de vier pijlers van de Gezonde School wordt de integrale aanpak van het thema relaties en seksualiteit op het HAL hieronder beschreven.

Beleid

We willen een school zijn die leerlingen een positieve kijk op relaties en seksualiteit geeft, weerbaar maakt en waarden en normen bijbrengt, zodat zij (later) verantwoorde keuzes maken in relaties en seksualiteit. Dit doen wij door structureel aandacht te besteden aan dit thema in de vaklessen, mentor-lessen en op projectbasis. Ook bieden we onze docenten en mentoren bijscholing aan om deskundigheid op dit thema te bevorderen en over te dragen. Bovenstaande visie komt terug in de gedragsregels zoals vermeld in de schoolgids. We verwachten van onze leerlingen dat ze respectvolle omgangsvormen hanteren en diversi-teit accepteren en waarderen. Daarnaast is er voor de medewerkers een Integriteitscode vastgesteld die professionele, integere en veilige omgangsvormen bevordert. Onze medewerkers ontvangen tevens het interne beleidsdocument professioneel gedrag dat gedragsregels bevat op het gebied van gewenst en respectvol gedrag en dat voortbouwt op de Integriteitscode. Dit wordt ook jaarlijks tijdens een plenaire docentenvergadering onder de aandacht gebracht. Het Amsterdams Lyceum is een school waar we samen voortdurend aandacht besteden aan het realiseren van een veilig schoolklimaat en aan het voorkomen, herkennen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag.

Educatie

De school voert in alle jaarlagen (vak)lessen en activiteiten uit om gezonde relaties en een gezonde seksuele ontwikkeling van leerlingen te bevorderen. In de eerste klas wordt er in de mentorlessen aandacht besteed aan het herkennen van ongewenst gedrag en het accepteren en waarderen van (seksuele) diversiteit. Deze lessen worden verzorgd door de mentoren en er worden gastlessen gegeven door de organisatie Colourful Pride.

In de derde klas staan de werkweken in Wolkenland in het teken van ‘Het Seksproject’. Dit is een lessenreeks waarin seksuele en relationele vorming centraal staat. De mentoren hebben een training gevolgd van de organisatie Rutgers om deze projectlessen te verzorgen.

In de bovenbouw krijgen de leerlingen een reeks workshops van de stichting Sexmatters. In de vierde klas gaan de leerlingen in gesprek over online seksualiteit en intimiteit met aandacht voor diversiteit. In de vijfde klas wordt de workshop Positieve Seks-voorlichting gegeven en ik klas zes gaat het over consent.

Naast dit lesprogramma wordt er ieder jaar uitgebreid aandacht besteed aan Paarse Vrijdag. In elke jaarlaag worden er in de mentorlessen voorafgaande aan deze dag aandacht besteed aan sekse- en genderdiversiteit. Onze Gender and Sexuality Alliance (GSA) en de betrokken docenten organiseren deze feestelijke dag.

Fysieke omgeving

Een school moet een veilige plek zijn waar respectvol met elkaar wordt omgegaan en ongewenst seksueel gedrag wordt tegengegaan. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht zijn of haar geslacht en seksuele voorkeur. Schoolmedewerkers zoals docenten maar ook conciërges zien er op toe dat seksueel onveilige situaties worden voorkomen. Leerlingen worden gecorrigeerd indien school- en gedragsregels in en om de school worden overtreden. Schoolmedewerkers zullen zich ook aan de gedragsregels moeten houden zoals benoemd in de Integriteitscode. Hiermee geven ze het goede voorbeeld, met name rondom LGBTIQ+ acceptatie.

Onze school is voorzien van een genderneutraal toilet en een genderneutrale kleedkamer. In het genderneutrale toilet hangt ook een tampon en maandverband dispenser. Het vrij toegankelijk aanbieden van tampons en maandverband in de sanitaire ruimte helpt om menstruatiearmoede te bestrijden en bevordert gelijke kansen. Onze GSA komt iedere week samen. Dit is een groep leerlingen en docenten die op een positieve manier seksuele diversiteit bespreekbaar willen maken. De GSA organiseert een tal van activiteiten. In de school hangen posters om de zichtbaarheid te bevorderen.

Signalering

Bij signaleren gaat het om het in kaart brengen en houden van de relationele en seksuele gezondheid van leerlingen op school. Wij hebben als school een signalerings-, zorg- en verwijsstructuur rond vragen en problemen over relaties en seksualiteit, zoals beschreven in ons schoolondersteuningsplan. Hiervoor hebben wij naast de mentor, het eerste aanspreekpunt van de leerlingen, twee zorgcoördinatoren en een Ouder- en Kindteam aangewezen. Jaarlijks wordt er nagegaan hoe het staat met de fysieke, mentale en sociale gezondheid van leerlingen middels de periodieke vragenlijst van Jij en je Gezondheid waarin ook vragen naar Relaties en Seksualiteit, welbevinden en grensoverschrijding zijn opgenomen. Na signalering schakelen de zorgcoördinatoren het hele Ouder- en Kindteam in en de ouders/verzorgers worden betrokken in dit proces. Ook worden de leerlingen via de mentoren en de ouders/verzorgers via een ouderavond aan het begin van elk schooljaar op de hoogte gebracht bij wie ze terecht kunnen met vragen of hulp rondom dit thema. In de school hangen posters van onze interne vertrouwensdocenten, die zich ook jaarlijks in de eerste klas voorstellen. Zo verlagen we de drempel voor leerlingen om een melding te doen of om ongewenste situaties te bespreken. We vinden het belangrijk dat onze docenten en mentoren bewust zijn van wat grensoverschrijdend gedrag is. Ook hebben de mentoren van de vierde klas de Basistraining Vlaggensysteem van de GGD gevolgd wat hen in staat stelt om seksueel grensoverschrijdend gedrag onder leerlingen te signaleren en te duiden.