Informatie voor groep 8

Buitenlandse reizen

INTERNATIONALISERING

Er is veel belangstelling voor internationalisering op Het Amsterdams Lyceum. Dit komt nadrukkelijk tot uiting in het onderwijskundig beleid. De school biedt drie versterkte taalprogramma’s: Trayecto Español, Fast Lane English en Corso Italiano. Verder wordt er reeds vele jaren een traditionele schoolreis naar Rome georganiseerd. Voor de deelnemers aan de versterkte talenprogramma’s zijn er verplichte studiereizen in het vierde leerjaar naar het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Voor de bovenbouwleerlingen worden daarnaast ook nog vrijwillige uitwisselingsprogramma’s en studiereizen aangeboden met bestemmingen variërend van New York tot Napels en van IJsland tot Boedapest. Het doel van deze uitwisselingen is dat de leerlingen kennis maken met andere culturen en leeftijdsgenoten ontmoeten in hun eigen omgeving. Bij alle reizen worden in groepen van ongeveer tien leerlingen excursies gemaakt onder leiding van een docent. Voorafgaand aan elk van de reizen is er een informatieavond voor de leerlingen en hun ouders.

ROME

Een inmiddels ruim 30 jaar oude traditie vormen de Rome-reizen van gymnasium en atheneum 5. Alle leerlingen uit de  vijfde klas gaan voor de herfstvakantie acht dagen naar Rome, een reis waarbij verschillende onderwijskundige doelen worden gecombineerd. Het excursieprogramma wordt grondig voorbereid op school. Zowel de antieke cultuur als de hoogtepunten van Renaissance en Barok vormen het doel van de excursies. Daarnaast is er vanzelfsprekend ruimte voor de romantiek van winkelen en pizza’s in de Romeinse najaarszon. De leerlingen worden in kleine groepjes door deskundige en enthousiaste docenten rondgeleid.

UITWISSELINGEN

Naast de reizen die deel uitmaken van het onderwijs - programma, bestaat er in de vijfde en zesde klas de mogelijkheid deel te nemen aan uitwisselingsprogramma’s. Hiervoor is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Leerlingen kunnen zich opgeven door het schrijven van een “sollicitatiebrief”. De leerlingen verblijven in de plaats waar zij naar toegaan bij de leerlingen die in het voorjaar in Amsterdam bij hen hebben gelogeerd. De uitwisselingen zijn een unieke kans om in een andere cultuur kennis te maken met het leven thuis, op school en daarbuiten. Op dit moment zijn er uitwisselingen met leerlingen van scholen uit New York, Boedapest, Sevilla, Napels en IJsland.

TALENREIZEN

De deelnemers aan Trayecto Español, Fast Lane English en Corso Italiano maken in de vierde klas in oktober een studiereis naar respectievelijk Spanje, Engeland en Italië.