Theaterklas-Driedaagse

Een driedaags theaterfestival op verschillende podia in de school. Klik hier voor meer informatie.

Freek de Jonge geeft les in de aula

29 september 2016

Dinsdag 27 september heeft Freek de Jonge een lezing gegeven voor onze vijfde klassen. Zo’n honderdtachtig leerlingen hadden het voorrecht hem in hun eigen aula te mogen horen spreken. Titel van de voordracht was “Je mag er zijn”.

Freek hield een boeiend en prikkelend verhaal dat bijzonder op de leerlingen toegesneden was. Zijn thema’s waren vertrouwen, discipline en concentratie. Deze drie zaken (Freek denkt van huis uit graag in drieën: “geloof, hoop en liefde”,  “de vader, de zoon en de heilige geest”) zijn volgens hem essentieel om je te ontwikkelen. Ze zijn nodig om van latent naar talent te komen. Dat lijkt een klein verschil, maar is soms een lange weg.

Hij vertelde zijn verhaal aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen, met daarbij de nadruk op zijn schoolloopbaan. Op deze manier konden de leerlingen zich goed met hem identificeren. Maar ook de periode met Neerlands Hoop in Bange Dagen passeerde de revue.

Alleen maar grappen maken doet Freek niet meer. Hij is de zoon van een dominee en wellicht is dat deel van de reden dat hij wil "verkondigen". Hij is, zoals hij vertelde, steeds meer een leraar geworden. Een goede leraar bovendien, met een inspirerend verhaal en de gave van het woord. Ook de interactie met de zaal was boeiend. Op verschillende momenten liet hij leerlingen over hun eigen opstelling nadenken, en dat steeds weer gekoppeld en het grote verhaal over vertrouwen, discipline en concentratie.

Het was een onderhoudende en leerzame bijeenkomst en na afloop  was er ook nog tijd voor een persoonlijk gesprek.